Ilość porcji: 4-6 / 1 porcja: 65 kcal
Trudność: łatwa
Czas przygotowania: 45 minut
Bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie

Składniki:

2 średniej wielkości bataty
1/2 małego kalafiora
1 mała szalotka
1,5 litra bulionu warzywnego
1 łyżeczka kurkumy
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól

Sposób przygotowania:

Bataty obieramy i kroimy na kawałki o równej wielkości – 2×2 cm. Kalafiora dzielimy na większe różyczki. Pokrojone bataty, kalafior i szalotkę układamy na blasze do pieczenia, a następnie skopujemy oliwą z oliwek i pieczemy około 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku. Upieczoną szalotkę obieramy i kroimy. Bataty, szalotkę i kalafior przekładamy do garnka. Zalewamy bulionem i gotujemy około 10 minut. Doprawiamy kurkumą, solą i ostrą papryką. Całość miksujemy. Zupę-krem z pieczonych batatów można podawać z „kleksem” kwaśnej śmietany lub śmietaną roślinną.

Wartości odżywcze (z 1 porcji):

Energia (kcal) 65.0 kcal
Energia (kj) 94.847 kj Magnez 17.911 mg
Białko 2.158 g Żelazo 0.723 mg
Tłuszcz 0.422 g Cynk 0.067 mg
Węglowodany ogółem 13.825 g Miedź 0.008 mg
Błonnik pokarmowy 2.098 g Mangan 0.046 mg
Białko roślinne 1.265 g Jod 7.02 μg
Sód 35.062 mg Witamina A 354.9 μg
Potas 303.426 mg Beta-karoten 17.00 μg
Wapń 22.310 mg Witamina E 0.195 mg
Fosfor 36.475 mg Witamina C 15.968 mg

Skomentuj przez Facebooka

Gabinety: Pleszew, Kalisz, Września, Jarocin, Konin

ActMedia © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie artykułów w całości lub we fragmentach bez zgody jest zabronione.