Wielu rodziców corocznie jesienią zmaga się z przeziębieniem lub grypą u swoich dziećmi, które w tym okresie stają się bardziej powszechne. Istnieje wiele sposobów na naturalne wzmocnienie odporności malucha, aby mogły zwiększyć odporność swojego organizmu na wiele bakterii i wirusów. Kluczowym elementem jest dieta dziecka, która w okresie jesiennym powinna obfitować w produkty pomagające wzmocnić system immunologiczny dziecka.
Właściwe odżywianie jest niezbędne dla rozwoju i utrzymania dobrego oraz silnego układu odpornościowego malucha. Niedobory żywieniowe mogą być przyczyną chronicznych problemów immunologicznych, ponieważ bakterie i wirusy mają większe szanse na rozwój gdy brakuje ważnych składników odżywczych. Istotnymi składnikami odżywczymi stymulującymi układ odpornościowy są witaminy m.in.: A, C, E oraz niezbędne kwasy tłuszczowe .oraz minerały tj.: mangan, selen, cynk, miedź, żelazo, siarka, magnez.
Dzięki zbilansowanej diecie składającej się ze świeżych owoców i warzyw, orzechów, nasion, strączków, nabiału, jaj oraz chudego mięsa, drobiu i ryb dostarczmy dzieciom wszystkich niezbędnych składników odżywczych wpływające pozytywnie na układ odpornościowy dziecka. Przetworzona żywność, cukier i napoje gazowane mogą prowadzić do osłabienia układu odpornościowego, dlatego tak istotna jest zbilansowana dieta
Dieta wzmacniająca odporność u dzieci powinna być bogata w następujące grupy produktów:
Warzywa i Owoce
Bogate w beta-karoteny – morele, buraki, brokuły, marchew, dynia, bataty, kukurydza, zielona papryka, jarmuż, mango, nektarynki, brzoskwinie, różowe grejpfruty, szpinak, pomidory,
Bogate w witaminę C – natka pietruszki, jagody, jeżyny, maliny, brukselka, brokuły, kalafior, jarmuż, kiwi, grejpfruty, mangom nektarynki, pomarańcze, papaja, bataty, truskawki, pomidory, papryka – czerwona, żółta i zielona
Bogate w witaminę E – awokado, rzepa, mango, papaja, dynia, czerwona papryka, szpinak
Antyoksydanty – czerwone winogrona, rodzynki, bakłażan, śliwki, jabłka,
Bogata w warzywa i owoce dieta dziecka wpływa nie tylko pozytywnie na rozwój i zdrowie malucha.
Prebiotyki i probiotyki
Prebiotyki – cykoria, suszony czosnek, pszenica , jęczmień, cebula, owies oraz wszystkie produkty, które zawierają błonnik pokarmowy.
Probiotyki – Jogurt, kefir, maślanka.
Jogurt roślinny np. kokosowy lub sojowy dla dzieci na diecie bezmlecznej lub wegańskie.j
Sery typu mozzarella, twarożki, cheddar oraz gouda.
Kiszonki – kiszona kapusta, ogórki, kalafior, rzodkiewka, rzepa, marchew.
Tempeh, natto, miso – produkty ze sfermentowanych ziaren soi.
Kombucha (kombucza) – w formie napoju – potocznie grzyb herbaciany, grzybek japońki zawiera kolonie bakterii i specjalnej kultury drożdży, która należy do grupy SCOBY czyli do grupy symbiotycznych kultur drożdży i bakterii.
Zarówno prebiotyki, jak i probiotyki wpływają korzystnie na system immunologiczny dzieci.
Chude mięso, drób, jaja, ryby i inne źródła białka
Chude mięso – cielęcina, chuda wołowina
Drób – kurczak, indyk, perliczka
Jaja – kurze, przepiórcze
Ryby – łosoś, śledź, tuńczyk, pstrąg
żródła białka dla dzieci będących na diecie wegetariańskiej bądź wegańskiej – orzechy, nasiona, grzyby, strączki, suszone owoce np. figi
Chude mięso, drób, jaja oraz pozostałe źródła białka np. grzyby są produktami bogatymi w cynk, który wpływa pozytywnie na białe krwinki i pomaga zwalczyć infekcje.
Ryby są produktami bogatymi w kwasy Omega-3 i korzystnie wpływają na odporność dzieci.
Czosnek, Imbir, Kurkuma
Czosnek – określany jest mianem „naturalnego antybiotyku”, pomaga zwalczyć infekcje. Medycyna ludowa zaleca w przypadku przeziębienia pić ciepłe mleko w ząbkiem rozgniecionego czosnku i miodem.
Imbir – bogaty w substancje przeciwzapalne łagodzi objawy przeziębienie oraz łagodzi mdłości. Napar z imbiru, cytryny i miodu bądź cukru kokosowego działa rozgrzewająco.
Kurkuma – działa przeciwzapalnie oraz łagodzi skutki chorób układu oddechowego. Zaleca się picie herbaty z dodatkiem kurkumy lub tzw. „złotego mleka” które można przyrządzić samemu lub kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub przyprawami gotową mieszankę do sporządzania napoju.
Lipa
Napar z lipy w medycynie ludowej stosowany jest przy objawach przeziębienia, stanach gorączkowych oraz niektórych chorobach zakaźnych tj. angina, grypa, zapalenie gardła, zapalenie oskrzeli. Lipa ma przede wszystkim działanie napotne, ponadto zawarte w niej związki śluzowe, które wykazują działanie osłaniające, powlekające i zmiękczające. Napar z lipy łagodzi kaszel, ból gardła, chrypkę.
Profilaktycznie zaleca się spożywanie naparu z lipy w okresie jesienny w celu uniknięcia zachorowania.
Miód naturalny
Miód naturalny od wieków jest znany ze swoich właściwości antybakteryjnych i przeciwzapalnych. W medycynie ludowej naturalny miód ma szerokie zastosowanie w zapobieganiu i leczeniu schorzeń układu oddechowego. Działa przeciwzapalnie, przeciwbakteryjnie, wykrztuśnie, uodparniająco oraz przeciwalergicznie. W przeprowadzonych badaniach udowodniono, że spożywanie miodu zwiększa odporność organizmu i chroni układ oddechowy przed rozwojem zakażenia.
Prawdziwy miód zaleca się w leczeniu kaszlu, chrypki, zapalenia gardła, suchości w gardle, kataru, dreszczy, podwyższonej temperatury i zapalenia zatok.
Przeciwskazania spożycia miodu – Dzieci poniżej pierwszego roku życia z powodu ryzyka zatrucia jadem kiełbasianym.
Zdjęcia do artykułu: Designed by Senivpetro