Informacje:

Ilość porcji: 2 / 1 porcja: kcal, trudność: łatwa, czas przygotowania: 60 minut, uwagi: bezglutenowe, bezmleczne,

Składniki:

2 ząbki czosnek
1 limonka
300 gr fileta z łososia świeżego
4 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanki orzechów nerkowca
1 pęczek natki pietruszki
300 gr pomidorków koktajlowy
1 łyżeczki cukru kokosowego
sól
pieprz

Sposób przygotowania:

Łososia podzielić na 2 filety, skropić sokiem z 1/2 limonki oprószyć solą i pieprzem. Zostawić na 30 minut. Natkę pietruszki dobrze umyć i dokładnie osuszyć. Do malaksera włożyć pokrojoną natkę pietruszki – usunąć ok. 3 cm końcówek łodyg, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1/2 limonki, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, 3 łyżki oliwy, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zblendować. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym natrzeć połową przyrządzonego pesto. Zapiekać pod przykryciem około 20 minut, a następnie zdjąć przykrycie i piec około 5 minut w temp 180C. Pomidorki koktajlowe umyć przekroić na pół. Na patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek ułożyć pomidorki – przekrojona strona przylega do patelni. Oprószyć solą, pieprzem i cukrem kokosowym. Podsmażać na wolnym ogniu kilka minut do chwili kiedy skórka pomidorków będzie pofałdowana, a pomidorki lekko przyrumienione. Upieczonego łososia podawać z porcją karmelizowanych pomidorków koktajlowych oraz porcją pesto pietruszkowego.

Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia (kcal) 528,5  kcal
Energia (kj) 2207,11 kj
Białko 36,78 g
Tłuszcz 33,15 g
Węglowodany ogółem 26,39 g
Błonnik pokarmowy 7,59 g
Cholesterol 105,0 mg
Skomentuj przez Facebooka

Gabinety: Pleszew, Kalisz, Września, Jarocin, Konin

ActMedia © 2020. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie artykułów w całości lub we fragmentach bez zgody jest zabronione.