Informacje:
Ilość porcji: 2 / 1 porcja: kcal, trudność: łatwa, czas przygotowania: 60 minut, uwagi: bezglutenowe, bezmleczne,
Składniki:
2 ząbki czosnek
1 limonka
300 gr fileta z łososia świeżego
4 łyżki oliwy z oliwek
¼ szklanki orzechów nerkowca
1 pęczek natki pietruszki
300 gr pomidorków koktajlowy
1 łyżeczki cukru kokosowego
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Łososia podzielić na 2 filety, skropić sokiem z 1/2 limonki oprószyć solą i pieprzem. Zostawić na 30 minut. Natkę pietruszki dobrze umyć i dokładnie osuszyć. Do malaksera włożyć pokrojoną natkę pietruszki – usunąć ok. 3 cm końcówek łodyg, przeciśnięty przez praskę czosnek, sok z 1/2 limonki, uprażone na suchej patelni orzechy nerkowca, 3 łyżki oliwy, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku. Całość zblendować. Łososia ułożyć w naczyniu żaroodpornym natrzeć połową przyrządzonego pesto. Zapiekać pod przykryciem około 20 minut, a następnie zdjąć przykrycie i piec około 5 minut w temp 180C. Pomidorki koktajlowe umyć przekroić na pół. Na patelnię wlać łyżkę oliwy z oliwek ułożyć pomidorki – przekrojona strona przylega do patelni. Oprószyć solą, pieprzem i cukrem kokosowym. Podsmażać na wolnym ogniu kilka minut do chwili kiedy skórka pomidorków będzie pofałdowana, a pomidorki lekko przyrumienione. Upieczonego łososia podawać z porcją karmelizowanych pomidorków koktajlowych oraz porcją pesto pietruszkowego.
Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia (kcal) | 528,5 kcal |
Energia (kj) | 2207,11 kj |
Białko | 36,78 g |
Tłuszcz | 33,15 g |
Węglowodany ogółem | 26,39 g |
Błonnik pokarmowy | 7,59 g |
Cholesterol | 105,0 mg |