Informacje:
Ilość porcji: 2 / 1 porcja: 420,5 kcal, trudność: łatwa, czas przygotowania: 45 minut, uwagi: bezglutenowe, bezmleczne,
Składniki:
1 cebula szalotka
2 ząbki czosnku
300 gr piersi indyka
½ limonki
3 łyżki oliwy z oliwek
250 gr pomidorów koktajlowych lub truskawkowych
2 gałązki świeżego rozmarynu
½ główki sałaty lodowej
sól
pieprz
Sposób przygotowania:
Z piersi indyka wykroić 4 filety, a następnie delikatnie robić. Przyrządzić marynatę z 2 łyżek oliwy, świeżego rozmarynu, soli, pieprzu i czosnku przyrządzić marantę. Filety dokładnie natrzeć marynatą i odstawić na minimum 30 min. Na rozgrzanej patelni upiec filety wraz czosnkiem i rozmarynem. W międzyczasie porwać 1/2 sałaty lodowej na małe kawałki, pomidory koktajlowe przekroić na pół, szalotkę posiekać w pióra, skropić sokiem z 1/2 limonki wymieszanym w 1 łyżką oliwy, solą i pieprzem. Filet podawać obok sałaty.
Wartości odżywcze w jednej porcji:
Energia (kcal) | 420,5 kcal |
Energia (kj) | 1755,54 kj |
Białko | 35,17 g |
Tłuszcz | 16,75 g |
Węglowodany ogółem | 37,315 g |
Błonnik pokarmowy | 7,14 g |
Cholesterol | 73,5 mg |