Zimowe dni ! pora na zboże o właściwościach „ ogrzewających” gryka i jej produkty: kasza gryczana, i „superfoods” błonnik gryczany.
Błonnik gryczany zawiera w 100g aż 81,5% błonnika przez co poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom. Ze względu na znaczne ilości rutyny i kwercetyny, posiada właściwości: przeciwzapalne, antyoksydacyjne, Immunomodulacyjne i przeciwalergiczne. Jest również źródłem wielu minerałów takich jak żelazo, miedź, bor, jod, krzem, magnez, wapń, potas, cynk i mangan. Zawiera witaminy z grupy B (ryboflawinę , tiaminę , pirydoksynę , niacynę), niezbędne dla pięknej skóry i pomocne w walce ze stresem. Można go stosować jako dodatek do soków, smoothie, jogurtu, musli, płatów śniadaniowych, kakao, mleka lub jako dodatek do ciast, naleśników, chleba oraz jako zagęstnik do sosów, zup i deserów.
Błonnik gryczany zawiera w 100g aż 81,5% błonnika przez co poprawia pracę jelit i zapobiega zaparciom