Załóż ogród w domu dla zdrowia siebie i swojej rodziny ! Hoduj kiełki zbóż, roślin strączkowych i warzyw ! Bez wychodzenia z domu wzbogacisz swoją dietę w najcenniejsze dla zdrowia składniki tj.: witaminę A, C, E, H jak również z gr B oraz składniki mineralne: wapń, żelazo, siarkę, magnez, potas, cynk , selen, lit i chrom.
Kiełki dzięki swojej wartości odżywczej zwiększają odporność organizmu, przypisuje się im również pozytywny wpływ na układ nerwowy, krążenia oraz właściwości regeneracyjne
i odmładzające. Ponadto są doskonałe w każdej kuracji odchudzającej, odmładzającej i hamującej proces wypadania włosów, ze względu na zawartość biotyny, selenu i cynku działającej stymulująco na cebulki włosów jak również witamin A, C, E i B ważnych dla zdrowia i piękna każdego dnia.
Kiełki rzeżuchy czyli zdrowy skarb na talerzu !
Dziś kojarzone głównie ze Świętami Wielkanocnymi jako dekoracja, natomiast w medycynie ludowej były stosowane jako lek poprawiający trawienie, na pasożyty jelit czy też środek dezynfekcyjny jamy ustnej i łagodzący owrzodzenia skóry. Kiełki zawierają dużo witamin tj.: A, C, PP, K i z gr B oraz kwas foliowy i minerały ( siarkę, potas, żelazo, chrom, jod, wapń i magnez).
Prozdrowotne działanie rzeżuchy:
Chroni przed nowotworami ze względu na dużą zawartość antyoksydantów. Wzmacnia włosy i paznokcie. Wspomaga pracę tarczycy ze względu na zawartość jodu. Polecana w diecie wegańskiej jako dobre źródło żelaza, wapnia, witaminy C i K , w profilaktyce niedokrwistości i osteoporozy. Rzeżucha ponadto zawiera luteinę i zeaksantynę barwniki roślinne należące do grupy karotenoidów szczególnie ważne dla zachowania prawidłowego funkcjonowania narządu wzroku. Związki te działają jak naturalne „okulary przeciwsłoneczne”, chroniące wrażliwą centralną część siatkówki czyli plamkę żółtą. Zeaksantyna i luteina obniżają ryzyko wystąpienia takich chorób jak: zwyrodnienie plamki żółtej związane z wiekiem, zaćma (katarakta) oraz zwyrodnienie barwnikowe siatkówki.
Kiełki cebuli działają silnie bakteriobójczo. Działają detoksykacyjnie, wpływając regulująco na ciśnienie tętnicze i poziom lipidów w surowicy krwi. Zawierają duże ilości witaminy C, selen, mangan, fluor, chlorofil i beta-karoten przydatne w profilaktyce nowotworowej.
Kiełki brokułu wykazują dzianie antynowotworowe, ze względu na zawartość sulforafanu, którego jest 30 razy więcej niż w dojrzałej roślinie. Bogactwo antyoksydantów wpływa korzystnie na układ odpornościowy i krążenia. W surowych kiełkach znajdziemy witaminy C, A, E, K i z grupy B, łącznie z kwasem foliowym. Koenzym Q10 i minerały ( żelazo, wapń, magnez, fosfor, potas, cynk, selen i mangan).
Kiełki rzodkiewki zawierają siarkę, wapń , cynk, magnez oraz witaminę C i P. Korzystnie wpływają na wygląd włosów i paznokci.
Kiełki ciecierzycy i sojowe są bogatym źródłem żelaza, wapnia i cynku oraz witamin A, C, E i z gr B. Polecane w diecie wegetariańskiej ze względu na zawartość białka.
Kiełki soczewicy wzmacniają odporność gdyż zawierają duże ilości kwasu foliowego, żelaza, wapnia, fosforu, miedzi i cynku oraz witamin: C, E i z gr B.
Kiełki lucerny są nieocenione ze względu na dużą zawartość fitoestrogenów wpływających pozytywnie na samopoczucie kobiet w okresie menopauzalnym. Ponadto uzupełniają dietę kobiet w ciąży i w okresie laktacji. Zawierają bowiem znaczne ilości wapnia i potasu nieocenione w profilaktyce osteoporozy i chorób układu krążenia. Wpływają korzystnie na gospodarkę lipidową i wspomagają układ immunologiczny ze względu na zawartość witamin z gr. B, A, E, magnez i żelazo.
Kiełki słonecznika są dobrym źródłem żelaza cynku. Mają lekko orzechowy smak, dlatego są idealnie do sałat, jako dobre źródło witamin A i E.
Hodować kiełki można na domowym parapecie, w kiełkownicy, słoiku ważne jest tylko aby odpowiednio przygotować nasiona tzn. wcześniej namoczyć, płukać i chronić przed zakażeniem pleśnią. Spożywamy tylko wypłukane kiełki dodając je do potraw na surowo aby zachować ich wartości odżywcze, twarde łupinki oraz nasiona które nie wykiełkowały usuwamy.