Ilość porcji: 10 / 1 porcja: 98 kcal
Trudność: łatwa
Czas przygotowania: 90 minut
Bezglutenowe, bezmleczne, wegańskie

Składniki:

2 szklanki puree z pieczonej dyni hokkaido – jedna około 500 gr dynia
1/2 szklanki płatków jaglanych
1/2 szklanki płatków jaglanych – zmiksowanych
1 cebula
1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin
3 łyżki oleju roślinnego
1/2 pęczka liści natki pietruszki
1/2 łyżeczki kuminu rzymskiego
1/2 łyżeczki imbiru
1/4 łyżeczki cynamonu
1/4 łyżeczki ostrej papryki
sól

Sposób przyrządzenia:

Dynię przekroić na pół. Skropić oliwą i piec w średnio nagrzanym piekarniku około 45 minut, następnie wyjąć, ostudzić, usunąć pestki. Miąższ wydrążyć łyżką. Połowę płatków jaglanych zmiksować za pomocą blendera. Liście natki pietruszki posiekać. Cebulę obrać, pokroić drobno i podsmażyć na złoty kolor na oleju. Do miski przełożyć puree z dyni, płatki jaglane – w całości oraz zmiksowane, podsmażoną cebulę, posiekaną natkę i przyprawy. Dokładnie wymieszać wszystkie składniki kotletów na gładką masę. Uformować niewielkie kotlety. Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec 25 minut w średnio nagrzanym piekarniku, następnie odwrócić kotlety i piec kolejne 5 minut.

Wartości odżywcze ( 1 porcji)

Energia (kcal) 97.7 kcal Sód 1.498 mg Mangan 0.057 mg
Energia (kj) 408.190 kj Potas 189.374 mg Jod 7.171 μg
Białko 2.205 g Wapń 16.399 mg Witamina A 2507.148 μg
Tłuszcz 4.859 g Fosfor 18.840 mg Beta-karoten 67.820 μg
Węglowodany ogółem 12.631 g Magnez 7.502 mg Witamina E 1.428 mg
Błonnik pokarmowy 1.614 g Żelazo 0.571 mg Tiamina 0.004 mg
Białko roślinne 0.201 g Cynk 0.060 mg Ryboflawina 0.006 mg
Kwasy tłuszczowe nasycone ogółem 0.382 g Miedź 0.016 mg Niacyna 0.040 mg
Witamina C 5.114 mg 3.850 μg Witamina B6 0.012 mg

Skomentuj przez Facebooka

Gabinety: Pleszew, Kalisz, Września, Jarocin, Konin

ActMedia © 2024. Wszystkie prawa zastrzeżone.
Kopiowanie artykułów w całości lub we fragmentach bez zgody jest zabronione.